14, 20 och 24 maj FULLBOKAT!
MÖT VÅREN I KRUSENBERGS UNIKA MAGNOLIATRÄDGÅRD
John Lennart Söderberg är en av Sveriges mest initierade i magnoliasläktet. Under snart 30 år har han samlat och odlat ett par hundra olika magnolior i sin trädgård. Årligen planterar han nya sorter. Han delar frikostigt med sig av sina odlingserfarenheter och tips på säkra sortval. Lennart visar magnolior vid tre tillfällen under perioden 1-24 maj. Vilka kvällar det blir beror på vårens ankomst.
Datumen för vandringarna blir 14, 20 och 24 maj. Anmäl till det datum som passar dig.
Anmälan efter 18 april till uppsalats@gmail.com. Meddela namn, mailadress och telefonnummer.
Avgift: 50 kr, betalas kontant eller swish till Lennart vid entrén
Måndag 10 juni kl 18.00-19.30
TRÄDGÅRDSVANDRING I ERIKSBERG
Hasse och Barbro Schröder guidar oss i sin spännande trädgård i Eriksberg. Här trivs ett 50-tal rododendron, flera japanska lönnar samt ovanliga träd såsom gulbladig korstörne, hjulträd och mammutträd. Olika sorters trillium, kobrakallor och alströmerior trivs i det fuktiga lundklimatet vid dammen.
Plats: Gråbergsvägen 2
Medlem gratis, ej medlem 50 kr, swish eller kontant
Torsdag 27 juni kl 17.00-19.00
BLOMSTERUTSMYCKNING I UPPSALA
Välkommen på en guidad sommarblomsvandring i centrala Uppsala Jenny Westermark, trädgårdsmästare och arbetsledare vid Uppsala kommuns parkenhet, presenterar årets tema. Vi får också veta hur planteringarna planeras och vad som är viktigt att ta hänsyn till. Vi vandrar från Stadsträdgården, längs ån norrut och tillbaka.
Samling: Stadsträdgården, Café Gula villan, Sjukhusvägen 6
Medlem gratis, ej medlem 50 kr, swish eller kontant
Tisdag 9 juli kl 16.00-19.00
VANDRING HOS HÄLLBYVALLSODLARNA
Följ med två av sällskapetsodlingsexperter Maj-Lis Pettersson och Tomas Lagerström på en tur i koloniområdet Hällbyvallsodlarna, som ligger i norra Luthagen. Uppsala kommun anlade området 2005 för odling när Fyrisvall skulle bebyggas med bostadshus. På området finns 113 odlingslotter om 100 kvadratmeter. Ta med fika!
Vägbeskrivning: åk Börjegatan norrut, sväng vänster i rondellen till Hällbygatan. Följ gatan och fortsätt in på en smalare väg över åkrarna som går under väg 55.
Medlem gratis, ej medlem 50 kr, swish eller kontant
Onsdag 14 augusti kl 18.00-ca 20.00
TRÄDGÅRDSVANDRING I NÅNTUNA
Mia Pontoppidans trädgård inspirerar till rumsindelning med rundade perennrabatter, blommande buskar, surjordspartier och en äng. Här finns även en damm, ett växthus och ett orangeri där familjens sköldpaddor trivs tillsammans med medelhavsväxterna.
Birgitta Amcoffs trädgård bjuder på en del ovanliga träd, till exempel kinesisk sekvoja, kentuckykaffe och ginkgo. Många träd, buskar och perenner är frösådda. Det är en trädgård som ursprungligen gjordes barnvänlig med gräsmatta. lekstuga och ovanjordspool men även rymmer växthus och grönsaksland. Växter finns till försäljning.
Samling: Varpvägen 31
Medlem gratis, ej medlem 50 kr, swish eller kontant
Söndag 25 augusti kl 14.00-ca 16.00
TRÄDGÅRDSBESÖK PÅ NÄSETS GRÖNA
Sven och Elisabeth Secher driver Näsets Gröna vid Mälarens strand. Här odlar de grönsaker, kryddor och blommor. Sven kallar det för ”bondförnuftsodling” där utgångspunkten är ekologin och de naturgivna förutsättningarna och där ord som fossilfrihet och hållbarhet omsätts till praktik. Vi får en inblick i odlingssystem, årsrytmen och kretsloppet på gården.
Besöket inleds med tomatprovning. Därefter serveras en liten fikabuffé. Den som vill kan även handla av gårdens produkter.
Plats: vägbeskrivning på www.nasetsgrona.se/sida/kontakt
Anmälan senast 1 augusti till uppsalats@gmail.com. Ange om du har plats över i din bil vid anmälan.
Avgift: 195 kr, betalas på plats, swish, kort eller kontant
Söndag 29 september kl 14.00-ca 16.00
TRÄDGÅRDSHISTORISK VANDRING I LUTHAGEN
Följ med landskapsarkitekt Roger Elg på en historisk vandring i Luthagen, med växterna i fokus. Med utgångspunkt i Uppsala stadsplanering tittar vi på planteringar i trädgårdar, parker och längs gator, dess gestaltning och specifika innehåll. Vi möter många växter som vill berätta sin historia.
Samling: Rektorsgården, Rektorsgatan 1, västra entrén som vetter mot Katedralskolan
Medlem gratis, ej medlem 50 kr, swish eller kontant