Jubileumsåret 2012

Uppsala TrädgårdsSällskap 150 år (1862-2012)

Jubileumsåret startade med att en jubileumsskrift arbetades fram samt fyra vepor till Sällskapets utställning i växthuset på Upplandsmuseets gård. Bläddra i jubileumsskriften Jub skrift 20120628

jubileumsskrift

Jubileumsskriften och veporna berättar om Sällskapets bildande och grundandet av Stadsträdgården, en inblick i den tidigare medlemmen C E Holmströms liv, presentation av odlartävlingen samt Sällskapets övriga verksamhet med trädgårdsvandringar, resor, kurser och föredrag.

växthus museet

Maj-Lis Petterson inviger utställningen på Upplandsmuseet och Jacke Sjödin invigningstalar på Uppsala Stadsbibliotek. Där visar Uppsala TrädgårdsSällskap upp sin verksamhet förr och nu. Härliga reseminnen delar Gunnar Petersson med sig av i ord och bild från fyra resor under hans tid som ordförande. Parallellt med utställningarna, maj-september, erbjöds allmänheten att delta på kortseminarier inom olika ämnesområden.

jacke sjödin invign bibl

I augusti samlades trädgårdsentusiaster i Uppsala för att vara med på Riksförbundets Svensk Trädgårds sommarmöte i Uppsala. På fredagskvällen guidar Linnéguiderna på Linnés Hamarby, bland annat vår vice ordförande Elisabeth Arwidsson. Efter rundvandringen bjöds på en smakfull buffé.

Linnes hammarby 2012

Sommarmötet öppnas på lördagen i Missionskyrkans stora samlingssal. Riksförbundets ordförande Åke Truedsson delar ut Kungliga Patriotiska Sällskapets medalj till hortonom Maj-Lis Pettersson för hennes insatser inom Svensk trädgårdsnäring. Maj-Lis håller sedan ett föredrag inom sitt specialområde — Skadegörare i trädgården.

majlis får medalj

Lunchen intas på Sveriges lantbruksuniversitets restaurang Syltan. På Ultuna visas vi runt av Maj-Lis Pettersson och Tomas Lagerström i universitetets vackra omgivningar, sortiment och kunskapsträdgården.

Tomas L Kunskapsparken

majlis kunskapsträdgården

Kvällen avslutas med en fantastiskt god middag på den prisbelönta restaurangen Peppar, peppar till underhållning av Gluntarne.

Söndagen inleds med guidad tur i Uppsala Botaniska Trädgård med bland annat orangeriet, Linnés lagerträd med flera magnifika växter.

sommarmöte 2012

I samband med lunchen erbjuds växter till försäljning. Vi får även vara med om invigningen av det nya systematiska kvarteret, då meteorologen Pär Holmgren invigningstalar och klipper av en girlang av vildvin.

invign syst kvarteret

Sommarmötet avslutas med en samling på Lycksalighetens ö i Stadsträdgården. Mitt i blomsterprakten står Linnés plugghäst och sittande på den berättar bland annat stadsträdgårdsmästaren Lars Johansson om Stadsträdgårdens nutid och framtid.

lycksaligh ö

Lördagen den 7 oktober firar Uppsala TrädgårdsSällskap sina 150 år på Upplandsmuseet med utdrag ur Bergsbrunna bygdespel om Carl von Linné och hans fru Sara Lisa. Henrik Morin håller sedan föredrag om gammeldags rosor.

Linne m fru 7 okt 2012

Jubileumsåret avslutas med att florist Gabriella Sjölund visar hur man binder läckra jularrangemang på Sällskapets höstmöte och sist men inte minst blir det kaffekalas med tre härliga jubileumstårtor.

Höstmöte 2012

Höstmöte UTS -12 (17)

Foton: Ann-Catrin Thor & Åsa Wennström