Resor

Är resan fullbokad så kan du skriva upp dig på reservlista.

Fredag 8 mars kl 09.30-16.00

RESA TILL EDVARD ANDERSSONS VÄXTHUS OCH SLOTTSTRÄDGÅRDEN ULRIKSDAL

Möt våren i Bergianska trädgårdens växthus. Med kunnig guide vandrar vi genom medelhavsområdets kryddoftande flora, Australiens och Sydafrikas flora och Kaliforniens ökenområden. Efter lunch på Restaurang P beger vi oss till Slottsträdgården Ulriksdal där vi får botanisera i butikens sortiment. Trädgårdscaféet är öppet, men fika ingår inte i reseavgiften.

Avresa- från Riddartorget kl 09.30 och hemkomst ca 16.00.

Bindande anmälan senast 12 februari till Maj-Lis Pettersson, maj-lis@gronarad.se. Meddela namn, mailadress, telefonnummer och ev matavvikelse.

Medlem 500 kr, ej medlem 650 kr. Betala in avgiften direkt efter bekräftelse om att plats finns till plusgiro 41 63 45-7 eller swish 123 447 07 53. Skriv ditt namn och resans startdatum, t ex förnamn efternamn 240212.

Vår i Bergianska trädgårdens medelhavshall. Foto: Karin Martinsson

Helgen 14-16 juni

TREDAGARSRESA TILL VARGASLÄTTEN, ULLA MOLINS TRÄDGÅRD OCH ALPHEMS ARBORETUM   

Resans första mål är Rosenlunds rosarium i Jönköping. De tidigblommande rosorna bör blomma nu. Middag och övernattning i Markaryd. Efter frukost besöker vi Vargaslätten i Simlångsdalen, som är en privatägd trädgård som anlades 1917 av arkitekten Sigfrid Ericson och hans hustru Ruth. I trädgårdens olika rumsbildningar möts arkitektur, hantverk, konst och natur. Vi inleder med förmiddagskaffe och guidas sedan av plantskoleägare Gerben Tjeerdsma.

Nästa besöksmål är Ulla Molins trädgård i Höganäs. Ulla Molin var trädgårdspionjär, journalist och opinionsbildare med stor påverkan på den moderna trädgården. Vi guidas av Christina Ekman-Ljungström, en av ägarna som förvaltar trädgården i Ulla Molins anda. Dagen avslutas med middag och övernattning i Borås.

På söndagen besöker vi pionplantskolan och pionträdgården, Guldsmedsgården i Ljung. De tidigblommande vildarterna bör vara i blom. Trädgården har ett mycket stort sortiment av pioner till försäljning. Inte långt därifrån ligger Alphems arboretum i Floby. Det var lantbrevbäraren Frans Johan Gegerfeldt som från början av 1900-talet och under 50 år byggde upp oasen Alphems arboretum med sällsynta buskar och träd från hela världen. Förmiddagskaffe får vi i en närbelägen kaffestuga och vandrar sedan på egen hand i arboretet. Resan går vidare till Skara Konsthotell där vi äter lunch omgivna av några av Sveriges mest kända konstnärers verk. Eftermiddagskaffe på hemvägen.

Avresa från Riddartorget kl 08.00 och hemkomst ca 18.30.

Bindande anmälan från och med 15 april, senast 14 maj till Maj-Lis Pettersson, maj-lis@gronarad.se. Meddela namn, mailadress, telefonnummer och ev matavvikelse.

Medlem 4100 kr, ej medlem 4600 kr (enkelrumstillägg 570 kr). Betala in avgiften direkt efter bekräftelse om att plats finns till plusgiro 41 63 45-7 eller swish 123 447 07 53. Skriv ditt namn och resans startdatum, t ex förnamn efternamn 240614.

Helgen 13-14 juli

TVÅDAGARSRESA TILL HÄLSINGLAND

Vårt första resmål är världsarvsgården Erik-Anders i Söderala. Efter guidning åker vi till Ystegårn café och bistro och äter lunch. Färden går vidare till en privatägd trädgård i Hudiksvall, Västanbäcks trädgård som ägs av Inger och Eskil Karlsson. Middag och övernattning på STF Undersvik Gårdshotell & vandrarhem.

Andra dagen äter vi frukost och får sedan en guidning av världsarvsgården Kristofers i Järvsö. Därefter beger vi oss till Stenegård där vi besöker butiker och äter lunch. Nästa besöksmål är Växbo Lin med väveri och butik. Resan avslutas i Mobackes Trädgårdscenter. För utom ett rikt sortiment av växter finns också ett kafé, men fika ingår inte i reseavgiften.

Avresa från Riddartorget kl 07.30 och hemkomst ca 19.00.

Bindande anmälan från och med 3 maj, senast 3 juni till Maj-Lis Pettersson, maj-lis@gronarad.se. Meddela namn, mailadress, telefonnummer och ev matavvikelse.

Medlem 2500 kr, ej medlem 3000 kr (enkelrumstillägg 350 kr). Betala in avgiften direkt efter bekräftelse om att plats finns till plusgiro 41 63 45-7 eller swish 123 447 07 53. Skriv ditt namn och resans startdatum, t ex förnamn efternamn 240713.

Söndag 18 augusti kl 08.00-ca 18.00

RESA TILL ÅKERSBERGA OCH SALTSJÖ-BOO

Vi åker till Sofia Wikander, Gillmyra Blomster i Åkersberga. Sofia är blomsterbonden som i februari 2023 höll föredrag om snittblomsodling för oss. Hon visar nu sina odlingar, ger goda råd och demonstrerar hur hon tänker när hon binder buketter.

Vi fortsätter till Åkersberga Växtförsäljning, ett garden center med mycket stort sortiment av växter och tillbehör. Efter en stärkande lunch fortsätter resan till Saltsjö-Boo och Marika Delins skogsträdgård. Marika är trädgårdsformgivare med stort intresse för växter, djur och miljö. Tillsammans med sin man, keramikern Calle Forsberg, har hon byggt ett ovanligt hus och en skogsträdgård. hon visar och berättar hur du gör för att hitta ett mjukt och naturnära uttryck i din trädgård. Vi får eftermiddagsfika i trädgården.

Avresa från Riddartorget kl 08.00 och hemkomst ca 18.00.

Bindande anmälan tidigast 24 juni, senast 18 juli till Maj-Lis Pettersson, maj-lis@gronarad.se. Meddela namn, mailadress, telefonnummer och ev matavvikelse.

Medlem 600 kr, ej medlem 750 kr. Betala in avgiften direkt efter bekräftelse om att plats finns till plusgiro 41 63 45-7 eller swish 123 447 07 53. Skriv ditt namn och resans startdatum, t ex förnamn efternamn 240818.