Resor

Är resan fullbokad så kan du skriva upp dig på reservlista.

Helgen 26-28 maj kl 7.00–ca 18

TREDAGARSRESA TILL SKÅNE                  FULLBOKAD!

Krabberups slott, Flyinge plantshop, Bosjökloster slott och trädgårdar, Norrvikens trädgårdar, Kaktusplanteringen i Norrköping, Mobys trädgård i Flen och Bürgers växtgård i Köping

Norrikens vattenträdgård i friskt morgonljus. En av sju stilträdgårdar skapade av Rudolf Abelin. Pressfoto: Norrvikens trädgårdar

På vår resa ner till Helsingborg stannar vi för lunch på Spånhults herrgård i Norrahammar.Vårt första resmål på denna resa är Krabberups slott vid Nyhamnsläge. Där får vi eftermiddagskaffe och guidning i slottsparken, som är en prunkande grön park med en blandning av fantastiska rododendron, stora lummiga träd och många rosor. Vi åker sedan till hotell Sundsgården i Helsingborg för middag och övernattning.

Vi checkar ut från Sundsgården och andra dagen börjar vi med att besöka Flyinge plantshop, som är Skånes största gardencenter. Den som så önskar kan köpa förmiddagskaffe här. Resan fortsätter till Bosjökloster, som har en 900-årig historia i hjärtat av Skåne. Där börjar vi med att äta lunch och med guide besöker vi slottsterasserna och den vackra parken med den tusenåriga eken. Vi åker sedan till Båstad och Norrvikens trädgårdar, som är berömt för sina unika stilträdgårdar skapade av Rudolf Abelin. Där vandrar vi runt på egen hand. Den som känner för eftermiddagskaffe besöker Café Salamander. Efter detta åker vi tillbaka till Spånhults herrgård i Norrahammar för middag och övernattning.

Efter frukost tredje dagen beger vi oss till den berömda Kaktusplanteringen i Norrköping. Här planteras det varje år 25 000 kaktusar och suckulenter, som tillsammans bildar ett specifikt motiv. Motivet är olika från år till år och det är en ttradition som förekommit sedan 1926. Vi fortsätter vår väg hemåt och stannar för lunch på Bruksrestaurangen i Hälleforsnäs. Därefter är det dags att besöka en privat trädgård, Moys trädgård i Flen. Leif och Margaretha Moby har förvandlat ett berg i trädgården som bestod av granar, tallar och sly till prunkande Asien-inspirerad bergsträdgård med zon 2-klimat. Vårt allra sista besöksmål på denna resa blir Bürgers växtgård i Köping. Här finns ett brett sortiment av växter för hem och trädgård, och där kan också den sugne köpa eftermiddagskaffe på Café Gyllene Kannan.

Reseavgift: medlem 4 100 kr, ej medlem 4 600 kr (enkelrumstillägg 570 kr)

Bindande anmälan senast 11 april till Maj-Lis Pettersson, maj-lis@gronarad.se eller Åsa Wennström 070-230 98 22. Meddela namn, mailadress, telefonnummer och ev matavvikelse. Betala avgiften direkt efter bekräftelse om att plats finns till UTS plusgiro 41 63 45-7. Skriv namn och aktivitetens datum.

Avresa från S:t Eriks torg kl 7.00 och hemkomst ca 18.

Söndag 18 juni kl 7.00–ca 18.30

HEMLIG RESA NORRUT        FULLBOKAD!

Vår hemliga resa har samma koncept som vi brukar ha vad gäller endagarsresor; vi besöker intressanta trädgårdar, äter god lunch. får gott eftermiddagsfika och lite kulturhistoria.

Reseavgift: medlem 800 kr, ej medlem 950 kr

Bindande anmälan senast 22 maj till Maj-Lis Pettersson, maj-lis@gronarad.se eller Åsa Wennström 070-230 98 22. Meddela namn, mailadress, telefonnummer och ev matavvikelse. Betala avgiften direkt efter bekräftelse om att plats finns till UTS plusgiro 41 63 45-7. Skriv namn och aktivitetens datum.

Avresa från S:t Eriks torg kl 07.00 och hemkomst ca 18.30

Lördag 15 juli kl 7.15-ca 21.30

RESA TILL ÅLAND      FULLBOKAD!

Stråh handelsträdgård, besöksträdgården Senses och Trudi Christensen-Odhners trädgård

Magiska trädgårdsrum finns i överflöd på Senses besöksträdgårdar. Foto: Marcus Sandberg

Till Åland åker vi med egen buss och båt. På båten får vi en generös brunch. Väl framme i Mariehamn besöker vi först Stråh handelsträdgård och åker sedan vidare till Senses som är en stor besöksträdgård i Ålands vackra skärgård på Lemland. Denna trädgård ägs av Birgitta Karlsson och Marcus Sandberg. Det är Birgittas dröm som gått i uppfyllelse tack vare Marcus speciella talang som designer och trädgårdsmästare. De strävar efter den bästa/vackraste trädgården i Skandinavien.

Det sista besöket innan vi åker till Mariehamn gör vi i Trudi Christensen-Odhners. Hon och hennes man började sin trädgårdsresa för 16 år sedan när de anlade deras första damm. Trädgården är på 3 000 m2 och består av olika rum, många olika perenner, rosor, små träd med mera. På båtresan hem får vi middagsbuffé inklusive dryck och kaffe.

Reseavgift: medlem 1 100 kr, ej medlem 1 400 kr

OBS! Bindande anmälan senast 8 maj till Maj-Lis Pettersson, maj-lis@gronarad.se eller Åsa Wennström 070-230 98 22. Meddela namn, mailadress, telefonnummer och ev matavvikelse. Betala avgiften direkt efter bekräftelse om att plats finns till UTS plusgiro 41 63 45-7. Skriv namn och aktivitetens datum.

Avresa från S:t Eriks torg kl 7.15 och hemkomst ca 21.30

Söndag 20 augusti kl 9.00-ca 17.00

RESA TILL TRÄDGÅRDSKULTUR I VENDELBYGDEN        FULLBOKAD!

Första stopp blir hos landskapsarkitektparet Thomas och Christina Blomqvist, Bräcksta Vattholma. De kommer att visa oss många exempel på tekniska och estetiska lösningar på markbeläggning, murar och planteringar i sin stora anläggning. Lunch intar vi tillsammans på Ängslyckans Café i Ål på sydöstra sidan av Vendelsjön. Caféet drivs av bilog Karin Gerhardt och naturvägledare Anders Arnell, båda verksamma på SLU. Här bjuds på soppa och surdegsbröd samt kaffe och kaka med Ölandsvete och svedjeråg. Karin är passionerad bagare med förkärlek för gamla sorter av våra sädesslag.

Efter lunch åker vi till nordöstra delen av Vendelsjön och besöker trädgårdsmästare Roger Holt som är verksam i Kunskapsparken på SLU. Han visar oss sin trädgård, men vi inleder med plantköp från Rogers hobbyodling. Han har specialiserat sig på perenner och olika typer av planteringar och engagerat sig i hur vi kan anpassa planteringar till tider med torrare förhållanden.

Sista etappen blir parken i Örbyhus slott, den gamla Vasaborgen med sin spännande historia. Guidar gör landskapsarkitekt Tomas Lagerström, som arbetat med vårdplan för anläggningen och som under 20 års tid varit rådgivare vid restaureringsarbetet.

Reseavgift: medlem 500 kr, ej medlem 600 kr

Bindande anmälan senast 10 juli till Tomas Lagerström tomas@gronarad.se eller 070-693 44 40. Meddela namn, mailadress, telefonnummer och ev matavvikelse. Betala avgiften direkt efter bekräftelse om att plats finns till UTS plusgiro 41 63 45-7. Skriv namn och aktivitetens datum.

Avresa från S:t Eriks torg kl 9.00 och hemkomst ca 17.00