Resor

Är resan fullbokad så kan du skriva upp dig på reservlista.

Lördag 7 maj kl 8–ca 18

Det har varit stort intresse för denna resa så vi kör en resa till den 27/5!

RESA TILL WÅHLINS TRÄDGÅRD, MILLESGÅRDEN OCH ZETAS TRÄDGÅRD

Vi börjar vår resa med ett besök i Ewa och Sven Wåhlins privata trädgård i Skokloster. Trädgården är naturskönt belägen med Mälarutsikt, mycket sten och många olika material. Något av en samlarträdgård med perenner, buskar och cirka 50 exotiska träd – men det stilfulla är viktigast. Trädgården består av rum med olika karaktärer. Den blev korad till Årets trädgård 2010 av Allers trädgård.

Resan fortsätter till Lidingö där vi börjar med att äta lunch på Lanthandelns café och restaurang, som ligger vägg i vägg med Millesgården. Konstnärshemmet byggdes 1908 av skulptören Carl Milles och hans fru konstnären Olga Milles. Millesgården är idag ett museum med konstnärhem, antiksamling, en vidsträckt kulturpark och konsthall med museibutik. Vi får en guidad tur. Under eftermiddagen besöker vi den mycket välsorterade Zetas Trädgård vid Kungens kurva, eller ”Finsmakarens trädgård” som de kallar sig. Här finns möjlighet att köpa en eftermiddagsfika.

Reseavgift: medlem 600 kr, ej medlem 750 kr

Bindande anmälan senast 11 april till Maj-Lis Pettersson, maj-lis@gronarad.se eller Åsa Wennström 070-230 98 22. Meddela namn, mailadress, telefonnummer och ev matavvikelse. Betala avgiften direkt efter bekräftelse om att plats finns till UTS plusgiro 41 63 45-7. Skriv namn och aktivitetens datum. Avresa från S:t Eriks torg kl 08.00 och hemkomst ca 18.

Lördag 2 juli kl 7–ca 18    FULLBOKAD!

RESA TILL BÖRJE REMSTAM, LÖTA TRÄDGÅRDSCENTRUM OCH LINDBRO TRÄDGÅRD

Vår sommarresa går till Eskilstuna-Sköldinge. Vi börjar med att besöka Börje Remstams privata trädgård i Trantorp, där han arbetat länge med täckodling. Sista hösten han spadvände sin tunga lerjord var 1979. Det var också sista gången han använde stallgödsel eller annan gödsel. Börje kommer att berätta om fördelar med att använda täckodling.

Resan går vidare till Löta Trädgårdscentrum där vi träffar Göte Boberg, Löta trädskolor, bland en mängd blommande rosor. Inom samma område finns Löta Handelsträdgård som drivs av Ellinor Högsberg. Vi äter sedan lunch på Eskilstuna golfrestaurang och åker vidare till Sköldinge. Där besöker vi Lindbro Trädgård som ägs av Håkan och Birgitta Stenström. Lindbro trädgård innehåller ovanliga perenner och buskar främst inom släktena Arisaema, Cyperipedium, Hepatica, Magnolia Paeonia, Rhododendron och Trillium. Eftermiddagskaffe får vi hos Fridhems kaffestuga i Sköldinge.

Reseavgift: medlem 500 kr, ej medlem 650 kr

Bindande anmälan senast 2 juni till Maj-Lis Pettersson, maj-lis@gronarad.se eller Åsa Wennström 070-230 98 22. Meddela namn, mailadress, telefonnummer och ev matavvikelse. Betala avgiften direkt efter bekräftelse om att plats finns till UTS plusgiro 41 63 45-7. Skriv namn och aktivitetens datum. Avresa från S:t Eriks torg kl 07.00 och hemkomst ca 18.

Helgen 5-7 augusti kl 8–ca 19   FULLBOKAD!

TREDAGARSRESA TILL ÖLAND, SOLLIDEN OCH CAPELLAGÅRDEN

Vårt första stopp på resan ner till Öland blir lunch på restaurang Villa Flora i Svärtinge. På samma plats finns Billbäcks plantskola och där träffar vi Kerstin Billbäck i den välsorterade plantbutiken. Nästa stopp blir Mellingerums blommor och grönsaker i Kristdala. Där visar Julia Lindhag runt och berättar om sin odling och sedan dricker vi eftermiddagskaffe. Väl framme i Kalmar checkar vi in på Hotell och vandrarhem Svanen och äter middag i Kalmar.

Andra dagen besöker vi först Ulla Tränks privata trädgård i Dyestad, nära Runsten. Ulla är bra på att anpassa trädgårdens växtlighet utifrån den torka och vind som ofta råder på östra Öland. Vi beger oss sedan till Borgholm och restaurang Systrarna på höjden för lunch. Därefter väntar vårt huvudmål för resan Sollidens slott, där trädgårdsmästare Anders Johansson guidar oss. Vi får också tid att vandra runt på egen hand. På eftermiddagen besöker vi Hantverksskolan Capellagården, skapad av formgivaren Carl Malmsten. Capellagården erbjuder flera hantverksutbildningar varav ekologisk trädgårdsodling är en. Här avnjuter vi vårt eftermiddagskaffe innan vi åker tillbaka till Kalmar för middag och övernattning.

Tredje dagen går vår resa tillbaka till Uppsala. Vi gör en frukt- och drickapaus på vägen och äter sedan lunch på Wärdshuset Gamla Linköping. Vi får med oss eftermiddagsfika. Vårt allra sista besök på denna resa blir hos Björn Cederlund på Linuddens trädgård i Nyköping. Det är en småskalig växtförsäljning där entusiaster kan handla av en entusiast. Sortimentet är inriktat på lite ovanligare och mer svåråtkomliga växter.

Reseavgift: medlem 3 600 kr, ej medlem 4 100 kr (enkelrumstillägg 560 kr)

Bindande anmälan senast 13 juni till Maj-Lis Pettersson, maj-lis@gronarad.se eller Åsa Wennström 070-230 98 22. Meddela namn, mailadress, telefonnummer och ev matavvikelse. Betala avgiften direkt efter bekräftelse om att plats finns till UTS plusgiro 41 63 45-7. Skriv namn och aktivitetens datum. Avresa från S:t Eriks torg kl 08.00 och hemkomst ca 19.