Vandringar och plantskolebesök

Onsdag 26 april kl 18.00-20.00

VÅRVANDRING I ENKÖPINGS PARKER

vårfloret i Enköpings parker är enastående, här samsas tulpaner, narcisser och andra lökväxter i vckra färgkompositioner. En trädgårdsmästare från Enköpings kommun guidar oss under en promenad till fots genom stadens parker.

OBS! Datumet kan komma att justeras med tanke på om våren är tidig eller sen.

Samling: Parkeringen bakom Joar Blå/ Drömparken, Ågatan 27

Anmälan senast 16 april till uppsalats@gmail.com eller 070-230 98 22. Meddela namn, mailadress och telefonnummer.

MÖT VÅREN I KRUSENBERGS UNIKA MAGNOLIATRÄDGÅRD

John Lennart Söderberg är den i landet som är mest initierad i detta släkte, dess vilarter och hybrider. Under snart 30 år har han odlat ett par hundra olika magnolior i sin trädgård och delar frikostigt med sig om sina erfarenheter och tips på säkra sortval. Magnoliablomningen påverkas bl a starkt av vårensankomst och temperaturer. Vi besöker Lennart tre vardagkvällar under perioden 1-22 maj. Efter 15 april kommer infromation om exakta tider att läggas ut på UTS:s hemsida.

Plats: meddelas vid anmälan

Anmälan senast 25 april till tomas@gronarad.se eller 070-693 44 40

Tisdag 15 augusti kl 18.00-20.00

VANDRING I HOSPITALSTRÄDGÅRDEN OCH ULLERÅKERS KOLONILOTTER

Vi får en guidad tur genom Hospitalsträdgården från förr till nu. Sara Rydeman projektledare på Uppsala kommun berättar om parkens historia, upprustningen som gjorts och kommande utveckling. Hon visar oss den Engelska parken, en fruktträdgård fylld av olika äppelsorter, terrassen samt platser för boule, gym och naturinspirerad motoriklek. Vi gör även ett besök i Odlarföreningen Ulleråkers kolonilotter, en del mer traditionella och andra med asiatisk inspiration. Ta med fika!

Samling: Utegym Hospitalsträdgården, vid Fyrisån

Anmälan senast 5 augusti till uppsalats@gmail.com eller 070-230 98 22. Meddela namn, mailadress och telefonnummer

Onsdag 13 september kl 17.30-19.00

POMOLOGISK VANDRING I HOSPITALSTRÄDGÅRDEN

Följ med på en vandring bland Hospitalsträdgårdens äppel- och päronträd tillsammans med trädgårdsmästare och pomolog Cecilia Hakfelt. Lär dig mer om olika äppelsporter och varför det är bra att veta vilka äppelsorter du har. Är det sommarfrukt, höstfrukt eller vinterfrukt och hur ser man skillnaden på ett plockmoget och ätmoget äpple. Vilka sorter lämpar sig bäst för lagring, mos, must, konservering, att äta eller är vackrast att torka? Under vandringen provsmakar vi olika sorter och pratar om de olika sorternas växtsätt och vilken beskärning som lämpar sig för just den sorten.

Samling: Utegym Hospitalsträdgården, vid Fyrisån

Anmälan senast 3 september till uppsalats@gmail.com eller 070-230 98 22. Meddela namn, mailadress och telefonnummer.