Medlemsmöten och arrangemang

 

Lördag 21 maj kl 11–16

LINNÉS TRÄDGÅRDSFEST

Vi firar Blomsterkungen Carl von Linné i Linnéträdgården och dess omgivning med intressanta föredrag, vetenskap, familjeaktiviteter, växtförsäljning, hantverk, mat, dans och musik.

Plats: Linnéträdgården, Svartbäcksgatan 27

 

Onsdag 15 juni kl 18–20

UPPSALA TRÄDGÅRDSSÄLLSKAPS 160:e ÅRSMÖTE OCH MEDLEMMARNA BLICKAR TILLBAKA

Vi inleder med lottförsäljning och sedvanliga årsmötesförhandlingar. Många guldkorn finns att plocka fram från Sällskapets rika historia. Kanske har du foton hemma från den där speciella resan eller trädgårdsvandringen de senaste årtiondena, eller så minns du anekdoter från något speciellt tillfälle. Bidra med dina minnen genom att maila foton till uppsalats@gmail.com. Efter årsmötet blir det bildvisning och de som vill får berätta till bilderna. Vi avslutar med kaffe och jubileumstårta samt dragning i ett blomsterlotteri. Ta gärna med några växter till lotteriet och gör någon annan glad.

Plats: Vuxenskolan, Kungsängsgatan 12

Anmälan senast 5 juni till uppsalats@gmail.com eller 070-230 98 22. Meddela namn, mailadress och telefonnummer.

 

Söndag 3 juli kl 10-17

TUSEN TRÄDGÅRDAR

Besök en trädgård någonstans i Sverige eller öppna din egen trädgård för andra entusiaster. Alla trädgårdar som är öppna hittar du på www.svensktradgard.se Där anmäler du också om du vill visa din trädgård. Uppländska trädgårdar som du kan besöka finns på Sällskapets blogg.

 

Söndag 28 augusti kl 10–16

UPPSALA TRÄDGÅRDSSÄLLSKAP FIRAR 160 ÅR

Välkommen till Linnéträdgården på en heldag med föreläsningar om Uppsalas gröna historia men även framtida trädgårdsdesign, guidningar, umgänge och god mat och dryck från Hambergs restaurang.

VÄLKOMSTHÄLSNING av ordförande Åsa Wennström

SÄLLSKAPET OCH TRÄDGÅRDSODLINGEN I UPPSALA – EN GRÖN HISTORIA

Föredrag av landskapsarkitekt Roger Elg. Han ger en historisk tillbakablick om hur Uppsala TrädgårdsSällskap under 160 år inspirerat och varit en kunskapskälla för odlingsintresset och Uppsalas gröna utveckling. Han gör nedslag bland trädgårdspersonligheter, exkursioner, utbildningsinsatser, utställningar och trädgårdar. Roger arbetar som lärare och forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet. Han forskar om hur vegetationen använts i stadens offentliga rum från 1800-talet och fram till idag.

LUNCH från Hambergs restaurang

VANDRING I LINNÉTRÄDGÅRDEN Guider från Uppsala linneanska trädgårdar visar runt och berättar om Linnés växter för nytta och nöje.

KOMPONERA MED VÄXTER

Föredrag av trädgårdskonsult Mona Holmberg. Mona berättar hur man skapar attraktiva och innehållsrika planteringar med olika kombinationer av mindre träd, buskar, perenner och blomsterlök – allt för att få trädgården att blomma och vara vacker hela året med en begränsad skötselinsats. Hon är känd som en av skaparna till de stilbildande sommarblomsrabatterna i Göteborgs botaniska trädgård, växtgestaltningen av järnvägsparken i Uppsala samt kompositionen av de senaste årens lökflor i Stadsträdgården. Hon kan allt om växtkomposition, färg och form samt hur man lockar fram växternas samspel i rabatten.

AVSLUTNING med kaffe och tårta

Plats: Orangeriet i Linnéträdgården, Svartbäcksgatan 27

Anmälan senast 15 juni till uppsalats@gmail.com eller 070-230 98 22. Meddela namn, mailadress och telefonnummer.

Medlem 400 kr, ej medlem 550 kr. Betala avgiften direkt efter bekräftelse om att plats finns till UTS plusgiro 41 63 45-7 (swish 123 447 07 53). Skriv namn och aktivitetens datum.

 

Söndag 4 september kl 11–16

ODLARTÄVLING & BOTANS DAG

Vårt årliga arrangemang i samarbete med Uppsala linneanska trädgårdar. Tävla med din finaste sommarbukett, traditionella eller nya grönsaker och rotfrukter med mera. Odla och vinn fina priser! Det finns klasser för alla, se tävlingsklasser.

Plats: Botaniska trädgården, Villavägen 6

 

Visa upp Din odlarglädje i Odlartävlingen. Foto: Åsa Wennström

Söndag 18 september kl 11–16 

SKÖRDEFEST PÅ WIK SLOTT

Regionen Uppsala arrangerar årligen en skördemarknad vid Wiks slott med rikt utbud från lokala odlare, hantverkare, äppelbestämning, äppelutställning samt inspirationsföreläsningar med mera. 

 

Söndag 20 november kl 13.30–17

HÖSTMÖTE OCH PLANERA, FÖRODLA OCH TA VARA PÅ DIN SKÖRD

Mingel och lottförsäljning inleder mötet och kl 14.00 startar sedvanliga höstmötesförhandlingar. Under kaffepausen är det dragning i lotteriet. Sedan följer föredrag av trädgårdsodlaren Anette Nilsson på Boäng som är känd för sina blomstrande köksträdgårdar. Här får du inspiration av underbara foton samt råd om hur du förbereder din odling, val av sorter, fröbeställning och förodling, dvs all planering inför odlingssäsongen. Du får även tips om olika sätt att ta hand om din skörd, t ex konservering och mustning.

Plats: Vuxenskolan, Kungsängsgatan 12

Anmälan senast 10 november till uppsalats@gmail.com eller 070-230 98 22. Meddela namn, mailadress och telefonnummer.