Föreläsningar

 

Onsdag 15 februari kl 18.00

Sällskapets Trädgårdsamatörerna (STA) i samarbete med SLU Kunskapsparken bjuder in UTS medlemmar att delta i föredrag med Peter och Monika Knutsson

ATT SKAPA EN SPÄNNANDE OCH VACKER TRÄDGÅRD MED VINTERGRÖNT

Peter berättar hur han bygger upp en trädgård som är vacker året runt. Kombinationer av växter och vikten av vintergrönt. Vi får tips på barrväxter och andra skönheter de har i sin välfyllda och artrika trädgård i Oxelösund. Läs mer på knutsson gardens

I pausen bjuds det på kaffe, te och hembakt bröd. Lotteri med skänkta växter, fröer och böcker. Lottpris 5 kr. Ta gärna med saker med trädgårdsanknytning till lotteriet.

Plats: Ulls hus, Almas allé, föreläsningssal W. Från busshållplatsen Campus Ultuna visar marshaller vägen till föreläsningssalen. buss: 4, 100, 101, parkering: Lennart Hjelms väg 4 eller Ulls väg

Inträde: 100 kr (betalas vid entrén)

Anmälan senast 12 februari till uppsalats@gmail.com eller 070-2309822

 

Torsdag 23 februari kl 18.30-20.30       

ODLA DINA EGNA SNITTBLOMMOR – FRÅN FRÖ TILL VAS    FULLBOKAD!

Närodlade snittblommor och den så kallade Slow-Flower-rörelsen är i ropet. Att med stor miljöomsorg odla blommor i säsong för buketter och arrangemang får en allt större uppmärksamhet. Sofia Wikander driver Gillmyra Blomster, en småskalig snittblomsodling och floriststudio i Österåker. Hon berättar om sin egen odling, Slow Flowers och hantverket bakom att odla snittblommor för produktion på ett hållbart sätt. Hon ger råd om odling av snittblommor både i liten och större skala, vilka sorter som passar till snitt, hur de odlas i säsong, skördas och binds till vackra buketter.

Plats: Vuxenskolan, Kungsängsgatan 12

Anmälan senast 30 januari till maj-lis@gronarad.se eller 070-230 98 22. Meddela namn, mailadress och telefonnummer.

Medlem gratis, ej medlem 100 kr. Betala avgiften direkt efter bekräftelse om att plats finns till UTS plusgiro 41 63 45-7 (swish 123 447 07 53). Skriv namn och aktivitetens datum.

 

Söndag 26 mars kl 13.30-17.00

ÅRSMÖTE OCH FÖREDRAG KONSTEN ATT SKAPA EN TIDLÖS TRÄDGÅRD

Vi inleder med lottförsäljning och sedvanliga årsmötesförhandlingar. Journalisten Liselotte Fritz föreläser ur sin bok om trädgårdsprofilen Ulla Molin – en förgrundsgestalt inom svensk trädgårdskonst. Några av hennes trädgårdstankar var att skapa olika trädgårdsrum, arbeta med få växter i stora grupper och ge fåglarna ett stort bad. Hon använde ofta vinstergröna växter och valde bort gräsmattan för att istället skapa ett hav av växter. Under pausen blir det lottdragning. Ta gärna med några växter till lotteriet.

Plats: Vuxenskolan, Kungsängsgatan 12

Anmälan senast 16 mars till uppsalats@gmail.com eller 070-230 98 22. Meddela namn, mailadress och telefonnummer.

 

Söndag 22 oktober kl 16-00-18.00

AKLEJOR, ASTRAR OCH BLÅKLOCKOR

Blåklockor finns i många färger men inte i så stor färgpalett som aklejor. Astrar är njutbara under flera årstider. Landskapsarkitekt och perennexpert Roger Elg berättar om variationen inom dessa grupper och visar inspirerande foton från sitt rika bildarkiv. Vi bjuder in Upplandskretsen Sällskapet Trädgårdsamatörerna till föreläsningen.

Plats: Vuxenskolan, Kungsängsgatan 12

Anmälan senast 12 oktober till uppsalats@gmail.com eller 070-230 98 22. Meddela namn, mailadress och telefonnummer.

Medlem i UTS eller STA gratis, ej medlem 100 kr. Betala avgiften direkt efter bekräftelse om att plats finns till UTS plusgiro 41 63 45-7 (swish 123 447 07 53). Skriv namn och aktivitetens datum.

 

Söndag 12 november kl 13.30-17.00

HÖSTMÖTE OCH FÖREDRAG POTATIS – VÅR ÄLSKADE KNÖL

Vi inleder med lottförsäljning och sedvanliga höstmötesförhandlingar. Naturfotograf och grönsaksodlare Ulrika Ivergård från Forsbergs Gris och Grönt håller föredrag om potatisen – vår älskade knöl. Du får veta allt om hur man odlar potatis, sortval, jord, skadegörare och lagring. Under kaffepausen blir det lottdragning. Ta gärns med några växter till lotteriet.

Plats: Vuxenskolan, Kungsängsgatan 12

Anmälan senast 2 november till uppsalats@gmail.com eller 070-230 98 22. Meddela namn, mailadress och telefonnummer.