Föreläsningar

 

Onsdag 24 januari kl 18.00

Sällskapets Trädgårdsamatörerna (STA) bjuder in UTS medlemmar att delta i föredrag med Lars Johansson

TANKAR OM GESTALTNING OCH SKÖTSEL AV PARKER OCH TRÄDGÅRDAR

Lars har ett stort intresse för människor och hur de använder parker och trädgårdar. Han berättar om sin syn på gestaltning och skötsel av parker och trädgårdar. Dels utifrån erfarenheter och utmaningar från hans egen trädgård på södra Gotland.

Lars har lång kommunal erfarenhet, som landskapsarkitekt vid Enköpings kommun och som stadsträdgårdsmästare i Göteborg, Uppsala och Solna samt som lärare och prefekt vid SLU i Uppsala.

Plats: Bergaskolan, Norbyvägen 25

Inträde: 50 kr (betalas vid entrén, fikabröd ingår)

 

Söndag 25 februari kl 15.00-17.00      

GRÖNSAKSODLING I TIDEN – RUSTA FÖR SÄSONGEN

Lena Israelsson är trädgårdsjournalist och författare främst inom grönsaksodling. Hennes Handbok för köksträdgården innehåller en oväderlig mängd viktig fakta för både yrkes- och fritidsodlaren. Hon tipsar oss om intressanta och robusta grönsakssorter och nya odlingsmetoder, många hämtade från asiatisk odling.

Plats: Vuxenskolan, Kungsängsgatan 12

Medlem gratis, ej medlem 100 kr, swish eller kontant.

 

Söndag 17 mars kl 13.30-17.00

ÅRSMÖTE OCH FÖREDRAG – ÅRET I TRÄDGÅRDEN

Vi inleder med lottförsäljning och årsmötesförhandlingar. Föredraget har fokus på växter i sol, torka och skugga. Vi gästas av landskapsarkitekt Torsten Wallin. Han är en av landets främsta växtgestaltare och flera gånger nominerad till Årets trädgårdsbok med alster som Vildros och kaprifol, Hur en trädgård blir till och Sol eller skugga. Under kaffepausen blir det lottdragning. Ta gärna med några växter till lotteriet.

Plats: Vuxenskolan, Kungsängsgatan 12

 

Torsdag 25 april kl 18.00-20.00

ROTBLÖTOR OCH ÖKENVANDRINGAR – TRÄDGÅRDEN, VATTNET OCH KLIMATET

Vi behöver kunna hantera såväl stora regnmängder som svår torka i våra trädgårdar. Detta seminarium syftar till att öka våra kunskaper om lokala förhållanden och förutsättningar under klimatförändringen. Vi ser ett par korta filmer som tagits fram av Riksförbundet Svensk Trädgård och diskuterar, delar erfarenheter, tipsar varandra och ökar därmed vår beredskap.

Plats: Vuxenskolan, Kungsängsgatan 12

Medlem gratis, ej medlem 50 kr, swish eller kontant.

 

Lördag 12 oktober kl 14.00-16.00

KRUKVÄXTER BEVARADE AV FLERA GENERATIONER

I Nationella genbanken bevaras 2300 äldre trädgårdsväxter i en fältgenbank, där ungefär 250 är krukväxter. Karin Persson är hortonom och arbetar som genbankskurator för krukväxterna på Nationella genbanken, vid SLU i Alnarp.

Karin berättar om krukväxterna i genbanken och delar med sig av donatorernas fascinerande berättelser om älskade klenoder.

Plats: Vuxenskolan, Kungsängsgatan 12

Medlem gratis, ej medlem 100 kr, swish eller kontant.

 

Söndag 17 november kl 13.30-17.00

HÖSTMÖTE OCH FÖREDRAG – VÅRA ÄLSKADE ROSOR

Vi inleder med lottförsäljning och höstmötesförhandlingar. Därefter delar Henrik Morin med sig av sina kunskaper om rosor – sortval, plantering och skötsel. Henrik är trädgårdstekniker och tidigare verksam vid POM (Programmet för odlad mångfald) och Nationella genbanken. Han har bland annat arbetat med rosuppropets publika aktivitet och dess arbete med att inventera och bevara odlingsvärda rosor. Under kaffepausen blir det lottdragning. Ta gärna med några växter till lotteriet.

Plats: Vuxenskolan, Kungsängsgatan 12